torsdag 14. mai 2015

Imperialisme

Hva menes med imperialisme?
Når et land prøver å ta over områder og økonomiske ressurser utenfor sine egne landegrenser.

Hva menes med koloni?
En koloni er et land som blir styrt av eller er tatt over av et annet land som har kontrollen. Land som har vært kolonier er blant annet India og Pakistan.

Når var Imperialismens tidsalder?
For den vestlige verden varte den fra 1870-1914.

Europa begynte å kolonisere andre verdensdeler etter at Colombus "oppdaget" Amerika i 1492. Hvilke land koloniserte hvilke områder i denne perioden?
Spania koloniserte store deler av den vestlige delen av Sør-Amerika, land som blant annet Chile, men også Latin Amerika. De hadde også øygruppa Filipinene.
Portugal hadde noen områder i Afrika, som deler av Madagaskar og to øygrupper, i tillegg til en liten del av Brazil. De hadde noen små kolonier i India også.
Tyrkia hadde store deler av Sør-Europa, land som Jemen og to store områder i Afrika.
Russland hadde noen områder i Øst-Europa.
Spania var på denne tiden den store kolonimakten.

I Afrika erobret Storbritannia, Frankrike, Italia, Belgia, Tyskland, Spania og Portugal land. Storbritannia og Frankrike var de to største kolonimaktene i Afrika.
I Asia erobret Russland, Storbritannia, Nederland, Frankrike, Tyskland, USA og Portugal land. De to største kolonimaktene i Asia var Russland og Storbritannia.

Hva var Berlinkonferansen?
Det ble konflikter om de ressursfylte landene i Afrika blant de europeiske landene. På konferansen ble det bestemt hvilke land som skulle ha hvilke deler av Afrika, slik skulle de kunne hindre at konfliktene utviklet seg. Da ble koloniseringen av Afrika planlagt. De delte opp det afrikanske kontinentet ved å tegne streker, nesten som ved linjalbruk, rette streker over de naturlige landegrensene.  


Kilder:


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Colonisation_1550.png
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Colonisation_1914.png
"Tidslinjer 2", Grimnes, Øhren, Eriksen, Wiig, Ertresvaag, Eliassen og Skovholt. H.Ascheough (2008)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar