torsdag 14. mai 2015

Imperialisme: Årsaker og virkninger

Årsaker:
Europeerne ville ha mer makt, ressurser og større områder, det ville gi en større økonomisk gevinst. Slik ville de også kunne vise at de var sterke økonomiske land, maktkampen mellom landene var stor. Da kunne de også spre befolkningen sin, dette gjaldt i blant annen Storbritannia hvor befolkningsveksten økte kraftig i denne perioden. Det hadde en sammenheng med nasjonalismen som gikk ut på å spre folket og landet sitt til så store områder som mulig. Sosialdarwinisme og rasisme var også utbredt i Europa, det gikk ut på at bare de sterkeste og tilpasningsdyktige overlevde, imens de svake ikke ville overleve. Europeerne mente at de var overlegne ovenfor andre folk. Kristendommen var ganske fremtredende i Europa, derfor var misjonering en viktig årsak, de ville spre kristendommen.
Grunner til at europeerne  klarte å kolonisere, ta over andre land var blant annet industrielle grunner. De hadde skip slik at de kunne forflytte seg over lange strekninger til sjøs. De hadde også togskinner til å forflytte seg på land. Landene de koloniserte var ikke blitt industrialiserte enda, derfor med sine militære fordeler klarte de enkelt å ta over landene.


Virkninger:
I de britiske koloniene var det et relativt dannet forhold til folket i landene de koloniserte. Allikevel var det negative virkninger også. De utførte massakre mot folk som ikke hørte og tappet land for ressurser. De brakte med seg sine kulturer og i noen land som blant annet Australia og litt i India, tvang de folket som bodde der til å endre sine kulturer. Britene fikk stoppet dem. De fikk folk til å arbeide for seg, men ikke som slaver.
De positive virkningene av koloniseringen var blant annet at britene brakte demokrati. Det styresettet er det enda i India i dag. De innførte også helsevesenet og skole, transport som jernbane, kanaler og gruver. Til kommunikasjon bygde de telegrafkabler, da kunne de bruke morsekoder. Deler av kulturendringen i India var positiv, med tanke på Thuggene som tok livet av kvinner og barn. Britene fikk stoppet dem.


Kilder:
"Imperiets lyse side" Kjetil Johansen, Levende historie 05-2010
"drivkrefter (hvorfor man vil noe) og forutsetninger", pdf-fil. 30/04-15

1 kommentar:

  1. Få med flere årsaker (i pdf filen) og tydeligjør hvem "de" er.

    SvarSlett