søndag 4. januar 2015

Totalitære ideologier vinner oppslutning

  • Hva er en ideologi?
    En ideologi er et system av ideer om hvordan samfunnet bør være, noen ideologier kan være nazismen og fascismen.
  • Hva vil det si at nazismen og kommunismen var totalitære ideologier? (Hva er en totalitær ideologi?)
    Nazismen og kommunismen var totalitære ideologier. En totalitær ideologi kjennetegnes ved at den er antidemokratisk, de liker ikke demokrati. Det skal også bare være en som styrer, og det vil da være et førerdiktatur. I Tyskland var den ene som styrte Hitler og i Russland Lenin/Stalin. Ideologien sier at de skal ha total kontroll over samfunnet. Det vil si at de skal kontrollere politikken, økonomi, kultur, rett og slett hele livet til folket. De vil også bestemme hva de tenker og det kalles å være ensretting. Alle i landet skal bare bry seg om diktatoren, et punkt i en totalitær ideologi er intens persondyrking, at de på en måte skal tilbe eller se på diktatoren som en “gud”. I nazismen og kommunismen ble alle de som ikke støttet ideologiene enten drept, fengslet eller satt i arbeidsleirer. Slik kunne de ikke skade ideologien og makten.
  • Hva er likhetene og forskjellene på de to ideologiene?
    Likhetene mellom nazismen og kommunismen var at begge ville ha total kontroll over samfunnet. Det var ingen andre som skulle ha en mening og ideologien skulle høre hjemme hos alle sammen. Ideologien skulle styre politikken, økonomien, propaganda og menneskenes liv og tanker. De skulle tenke slik som ideologien tilsa, ikke bare følge den. Begge lederne dannet partier som senere ble de som styrte landet og for å komme til makten drev med propaganda for ideologien sin. Ideologien ble innført i skolen også slik at de unge skulle lære den raskest mulig. Kunsten skulle representere ideologiene og ikke noe annet, derfor forbød de kunst som ikke passet slik de ville. En annen likhet var at de var antidemokratiske, alle som var demokrater ble fengslet, henrettet eller sendt i arbeidsleirer, all motstand skulle fjernes.
    Ulikhetene mellom disse ideologiene var at kommunistene ville lage en ny samfunnstype, men fascistene/nazistene var opptatt av det nasjonale i landet sitt, som språk og utseende. Nazismen var rasistisk og mente at de germanske var “ariene” den rene rasen av tyskere, i kommunismen var alle som var i landet en del av folket, ikke noen raseideologi. 
  • Hva er likhetene og forskjellene på utviklingen i Tyskland og Sovjetunionen i mellomkrigstida?
    Likhetene mellom utviklingen er at begge landene var i dårlig tilstand etter 1.verdenskrig. Folket var misfornøyde, mange sultet og veldig mange var blitt drept. I begge landene begynte folket å tvile på de som styrte i landet deres. Derfor var folket veldig åpne for en forandring i landet, altså en forandring i styreformen.
    Ulikhetene er at kommunismen oppsto rett etter 1. verdenskrig. Kommunismen i Russland var en av årsakene til at nazismen oppsto, siden de oppmuntret til revolusjon og kommunistisk styre. Nazismen var starten på 2. verdenskrig, men den endte også med krigens slutt. Når krigen var over så ble Hitler drept og tidligere ble Mussolini drept, så både fascismen og nazismen forsvant, riktig nok ikke helt, siden det enda finnes noen nynazistiske grupper, men de ble ikke noen stor trussel. Kommunismen derimot forsvant ikke etter den andre krigen. Den ble større etter krigen og flere land fikk kommunisme som sin styreform i landet, blant annet China, Nord-Korea og Vietnam. Russland er enda et kommunistisk styre, men de har valg i landet.
  • Hva kan forklare at flertallet av folket støttet de totalitære ideologiene?
    Det var nedgangstider i disse landene, de fleste levde i dårlige kår og mange var misfornøyde med styret i landet sitt. Derfor tror jeg at den løsningen de totalitære ideologiene ville gi virket interessante for mange. De sa at alle skulle få utdanning, landet sitt tilbake, det skulle bli flere jobber, Russland skulle trekkes ut av krigen. Det var mange gode grunner til å støtte ideologiene og ingen visste da at det skulle få så store konsekvenser for hele verden og spesielt landene som innførte denne styremåten. Jeg synes selv at det høres bedre ut med en stat hvor det loves bedre levekår for alle og mer rettigheter og jobber, enn med en stat hvor landet blir mindre fordi de ikke kan betale det de skal i krigserstatninger og hvor mange sulter. Økonomien skulle forbedres og landene skulle industrialiseres, derfor var dette en positiv tanke for folk på denne tiden. Spesielt når de i Russland egentlig ikke hadde noe demokratisk styre, men mer kapitalistisk styre og Tyskland hadde blitt tvunget til et demokratisk styre som ikke fungerte så bra. Da fikk partiene også støtte i fra folket, slik at de klarte å gjøre en forandring.
  • De generelle årsakene til at nazistene kom til makten var blant annet at de allierte tvang Tyskland til å avsette keiseren sin, styret som Tyskland hadde før krigen fungerte ganske bra, men det republikanske styret som de måtte innsette fungerte aldri i Tyskland. Den økonomiske krisen som de hadde vært igjennom gjorde også at de ikke klarte å betale krigserstatninger og da gikk verdien på pengene ned. Etter at Versaillestraktaten ble underskrevet, ble også politikerne i landet upopulære fordi de påtok landet skylden for hele krigen. Noen av de utløsende årsakene var at arbeidsløsheten ble høy etter børskrakket hvor bankene gikk konkurs og mange mistet jobbene sine. Frykten for kommunistene var stor etter at de hadde prøvd seg på to kuppforsøk, deler av samfunnet fryktet et kommunistisk styre, derfor støttet de Hitler. Tysklandsindustriområde var Ruhr og i 1923 tok Frankrike over området da de ikke fikk så mange varer som traktaten tilsa. Da var Hitler en av de som mente at regjeringen burde avsettes. Når regjeringen ble avsatt var det mange små partier som prøvde å ta kontrollen, til slutt klarte Hitler det med sitt parti og slik kom nazistene til makten
  • Hvilke antidemoktratiske partier vokste frem i mellomkrigstiden i Norge
  • Det var blant annet på venstre og høyre side, og da var det Arbeiderpartiet og senere Norges Kommunistiske Parti. 
  • Hvilke ideologier representerte de?
  • Arbeiderpartiet representerte kommunismen en stund, men så meldte de seg ut og de som ville ha kommunismen dannet sitt eget parti. Partiet var på den kommunistiske siden sammen med  NS. 
  • Hvor stor oppslutning fikk de?
  • De fikk 40 % av stemmene.
  • Hvordan ble Norge styrt under 2. verdenskrig?
  • Under andre verdenskrig ble Norge styrt av den tidligere regjeringen, så ble den avsatt og NS med Quisling som leder tok over styringen etter at nazistene kom.
  • Hva vil "nazifisering" si?
  • Det vil si å utbre nazistenes ideologi og ønsker. De skulle vinne folkets stemmer slik at de kunne få støtte fra de også.
  • Hva skjedde med norske jøder?
  • De ble arrestert og satt i fangeleirer før de ble sendt til Tyskland. Noen klarte å rømme over til Sverige. Alt ble utført av tyskerne ved  hjelp av NS.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar