søndag 4. januar 2015

Hva er propaganda?

Propaganda er reklame som ble brukt under 1. og 2. verdenskrig, men også i mellomkrigstiden. Denne reklamen brukes til å spille på mottakernes følelser, både Hitler og Stalin brukte denne typen reklame som et middel for å overta makten i Tyskland og Russland/Sovjetunionen. Eksempler på slik propaganda er plakatene på side 246 i Tidslinjer 2. På begge plakatene blir de to "lederne" framstilte som store i forhold til resten av folket, det kan vise at de er mektige og gode ledere. Da kan folket bli påvirket til å eventuelt stemme på eller følge denne lederen. 
Det er et viktig virkemiddel nettopp fordi at det spiller på følelser som gjør at folket blir påvirket til å følge, kanskje de begynner å tenke slik som propaganda lederen vil. Også kan de ved hjelp av plakater vise hva de vil gjennomføre og hvorfor de skal bli ledere. 
Et demokratisk styre er basert på et folkevalgt styre. Folket kan da være med på å bestemme hvem som skal styre ved blant annet valg. Derimot i et diktatur styre er det en leder som har kontrollen over alt, denne personen har kanskje noen få personer som støtter og hjelper til med å utføre hans/hennes vilje. Et totalitært styre er et diktaturstyre, en leder som styrer alt. 
Kilde:
Tidslinjer 2, Grimnes, Øhren, Eriksen, Wiig, Ertresvaag, Eliassen og Skovholt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar