fredag 26. september 2014

Årsaker til den Russiske revolusjonen

I 1917 inngikk Russland en våpenhvile med Tyskland. De trekker seg ut av krigen fordi de har sin egen krig i landet sitt, borgerkrigen mellom kommunistene og de som støttet Tsaren. Tsar Nicolai. 2 og hele hans familie ble drept av kommunistene. Borgerkrigen ble til den Russiske revolusjonen som endte med at kommunismen tok over Russland og omdøpte det til Sovjetunionen, med Lenin som leder av landet. Hvorfor var 1. verdenskrig og tsarens svake styre en grunn til at den russiske revolusjonen oppsto?

En viktig årsak til den Russiske Revolusjonen var 1. verdenskrig. Tsaren hadde ikke en god militær makt, så soldatene han sendte inn i krigen var mer eller mindre bønder. Våpen hadde de heller ikke mye av, i en dokumentar sier en krigsveteran at ikke alle hadde sitt eget våpen. Når de løp ut for å slåss måtte de vente til en av de andre soldatene deres ble drept slik at de kunne ta deres våpen. De hadde gamle våpen, men dette var en moderne krig med gass og maskingevær så det holdt ikke stand mot det de slåss mot. Dette førte til at ekstremt mange soldater døde, de led mange tap og soldatene ble lei av krigen og misnøyen ble stor.

I landet ble det matmangel og sult, hele det russiske samfunnet begynte å falle sammen. Økonomien var dårlig og den tidligere Tsaren hadde ikke gjort en god jobb. I 1905 var det ett opprør i Petrograd, tsaren på denne tiden fjernet enhver som sa i mot ham, og her ble hæren bedt om å skyte mot alle demonstrantene, noe som førte til flere som streiket og begynte å gå i mot tsarens styre. Han hadde ikke lenger mye kontroll over hæren og flåten sin når de mistet troen på ham. De gjorde opprør fordi de ville ha demokrati, og til slutt måtte tsaren gå med på det.

Til slutt var de politiske forholdene i landet dårlige. De kunne ikke føre en krig og ikke styre samfunnet. Til og med kvinnene reagerte og gjorde opprør, men de ble ikke skutt på, hæren ville ikke skyte kvinner. Etter det kom kommunistene og de som enda hadde tro på tsaren i konfllikt og da startet borgerkrigen når de fikk vite at tsaren var død.


Kilder:


http://no.wikipedia.org/wiki/Den_russiske_revolusjon
http://no.wikipedia.org/wiki/Russlands_historie


Tidslinjer 2, verden og Norge, Grimnes med flere. 2008, H. Ascheoug & Co.











5 kommentarer: