mandag 15. september 2014

1. verdenskrig: Krigens skjønnhet og sorg

Kildekritikk:
Når vi bruker dagbøker, brev og memoarer som kilder er det viktig å tenke på at dette kan være personlig. I brev vil du ofte se at det er mye som er sensurert bort fordi at det ikke var akseptabelt å skrive det. Eksempler kan være brev fra 1. verdenskrig hvor familier har fått sensurerte brev, hvor det som ikke var lovlig å skrive er stryket ut eller klusset til med sort farge. Noen ganger kunne det gå så langt at de ikke en gang fikk brevene, at de ble konfiskerte og ikke sendt til familiene.
Dagbøker kan være  mye mer personlig og han/hun som skrev det måtte ikke nødvendigvis skrive sannheten. Personen kunne i vishet skrive løgner fordi det mest sannsynlig skulle bli lest senere av andre personer. Bøkene kunne være partisk skrevet.
Det kunne også memoarer være. Med memoarer så må en være mer forsiktig fordi det er tekster som noen har skrevet i senere tid, hvor de skriver det de husker. Av egen erfaring er ikke nødvendigvis alt en husker helt riktig så da må en bruke flere kilder for å bekrefte det.






Mikrohistorie:
Det er historiene til personer som er inne i for eksempel en verdenskrig. Hva de personene har opplevd, sett og vært med på.






Makrohistorie:
Det er den store historien, med andre ord, historien som selve krigen. Hvilke land som var med og hvordan det gikk med landene i ettertid.






Oppgave B: Rafael:
Rafael var 36 år fra Venezuela. Han var en eventyrer som reiste mye rundt og når 1. verdenskrig kom så prøvde han å verve seg inn i flere hærer. Til slutt kommer han inn i den Osmanske hæren hvor han blir en offiser. Før han blir tatt inn i den Osmanske hæren så prøver han å verve seg inn i blant annet den Belgiske, Franske og Russiske hæren.
Han opplever Armenia krigen mot Russland, hvor han opplever at de fineste verker de har knuses. Han er også med på en massakre av armenske opprørere og folk, og er vitne til massedrap av kristne, noe som da bekymret han, siden han var kristen. Han var på det tapende laget under krigen.




Fra den armenske krigen:
I følge kilder om den armenske krigen så stemmer mye av det Rafael opplevde. Det er sant at massedrapet skjedde og at de tapte hardt i krigen mot Russland, men at de også klarte å ta noen områder tilbake mot slutten av krigen, fordi Russland tapte i andre områder og måtte flytte hæren sin videre. I mikroperspektivet så står det at det massemordet som hendte i Armenia ble utført av de som styrte landet da, både av de tyrkiske lederne, men også i konflikter mellom menneskene i landet, en kan få et inntrykk av at det var en type borgerkrig innenfor armenias grenser. Makro gir mer av det store bildet, de var med i krigen og kjempet mot Russland. At alle i landet kjempet sammen og at alle tok i mot konsekvensene av tapene og seierne deres. Slik at makro og mikro forteller et noe forskjellig bilde av hva som skjedde under krigen.




Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Folkemordet_p%C3%A5_armenerne
"Krigens skjønnhet og sorg" av Peter Englund
 Folkets århundre (BBC) -episode 2 Killing Fields





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar