tirsdag 14. april 2015

En kongelig affære



  1. Caroline kommer fra England. Hva slags styresett er det i England?
    I England har de sin egen grunnlov og folket har ytringsfrihet. Deres styringssett er demokrati.
     
  2. Hun gifter seg med kongen av Danmark-Norge. Hva slags styresett er det i Danmark-Norge?
    I Danmark-Norge er det enevelde til kongen. Kongen har all makten, det vil si at det er forbudt å true kongen eller si han imot. Folket har ingen rettigheter.
     
  3. Hva er opplysningsfolk opptatt av?
    De er opptatt av frihet, fornuft og framskritt.
     
  4. Hvorfor blir Caroline fratatt bøkene sine?
    Det er fordi at det er sensur på mange bøker i landet. De bøkene hennes ble sensurert på grunn av innhold som var ikke religiøst eller som handlet om opplysning. Det var et religiøst samfunn og slike tanker om et annet samfunn var forbudte. De nye ideene truet de gamle.
     
  5. Hvorfor blir Struensee valgt til å være kongens lege?
    Noen venner av han informerte han om jobben. Han fikk jobben fordi at når kongen snakket om dikt og skuespill så svarte Struensee med sitater tilbake. Da fikk kongen et spesielt forhold til ham.
     
  6. Hvorfor er noen skeptiske til Struensee?
    Det er fordi han har skrevet opplysningstekstet anonymt og gitt dem ut i avisa. Han tror på de nye ideene, på demokrati og ytringsfrihet.
     
  7. Noter eksempler på at Caroline og Struensee er tilhengere av opplysningsfilosofien.
    De leser sensurerte bøker av forfattere som Roussea, hun rir uten kjole og ikke i damesal slik som damer skulle. De er i mot religion og er for frihet og rettigheter til alle.
     
  8. Hvilke opplysningsfilosofer nevnes i filmen?
    De nevner Roussea, Voltaire og Locke.
     
  9. Hvordan blir bønder behandlet på denne tiden?
    De blir behandlet som slaver, de straffes og pines ihjel for ikke å betale skatt eller for å si noe i mot religion og kongen. De trengte ikke nødvendigvis å si eller gjøre noe, de kunne bare så på feil plass til feil tid og bli straffet for det.
     
  10. Hvordan kommer Struensee til makten?
    Han påvirker kongen med sine og dronningens ideer om opplysning. Kongen synes ikke det er gøy å skrive under på alle papirene, derfor skriver Struensee et dokument som sier at kongen slipper å skrive under på alt, at Struensee kan skrive under og at det er nok. Tror dokumentet sa “Kongen av Preussen”.
     
  11. Hvilke forandringer forsøker Struensee og Caroline å få til i Danmark-Norge?
    De forsøker å innføre koppevaksine til alle samme fordi at koppe epidemien var kommet til landet og mange hadde allerede dødd. De ville også ha gatefeiere og gatelys, hjem for foreldreløse barn, avskaffe tortur og pine av bønder og fanger, avskaffe sensur og det veldig strenge religiøse forholdet til lovene.
     
  12. Hvorfor gjeninnfører Struensee sensuren?
    Han gjeninnfører den fordi at det blir skrevet masse stygt om kongen, han selv og dronningen.
     
  13. Hvorfor mister Strunesee makten?
    Han mister makten fordi moren til kongen og noen av medlemmene i kongressen lagde et falskt brev og fant fram tekstene han hadde skrevet. Også fikk kongen vite at den andre ungen som kom tilhørte Struensee og ikke han selv.
     
  14. Hvor historisk korrekt tror du filmen er?
    I historien så står det at kongen hadde et psykisk problem og at kongen hadde Struensee som doktor. At Struensee styrte Danmark-Norge en stund mens han var kongens lege. Men jeg er ikke sikker på om de fikk barn sammen.
     
  15. Hva er ditt syn på Struensee?
    Jeg synes at Struensee i starten hadde gode tanker og ideer, men at han utførte forandringene for fort, han burde ha fått et bedre forhold til folket først, men han var revolusjonær og det han fikk utført var positivt, selv om det ble avskaffet etter hans død.
     
  16. Hva kunne vært annerledes i historieutviklingen dersom Struensee hadde fått beholde makten?
    Kanskje det hadde blitt utført en revolusjon tidligere i Norge, slik at vi tidligere hadde kommet på samme linje med England. Jeg tror at det kanskje hadde vært mye uenigheter også på grunn av hans bakgrunn.
Kilder:


1 kommentar:

  1. Har du brukt artikkelen fra historienet?
    http://historienet.no/files/bonnier-his/bp_restricted_download_files/hi_no_04_140319_struensee.pdf

    SvarSlett