søndag 1. mars 2015

Konflikter og avkolonisering etter 2. verdenskrig

Cuba:


Hvorfor brøt konflikten/krigen ut?
Cuba krisen brøt ut pga. terrorbalanse og krigsfrykt. Både USA og Sovjetunionen forbedret våpnene sine. Det var også fordi at Fidel Castro gjennomførte en revolusjon på Cuba, han støttet kommunismen og da trådde USA inn med økonomiske straffetiltak og støtte til motstanderne av kommunismen og det nye regime.

Hvordan endte det?
USA hadde atomvåpen i Tyrkia rettet mot Sovjet og Sovjet på Cuba rettet mot USA, etter tretten dager med trusler mot hverandre forlangte Kennedy at Sovjet fjernet sine atomvåpen fra Cuba og da gjorde USA det samme. Det endte uten en atomkrig. 

Hvem sin skyld var det at konflikten/krigen oppstod?
Egentlig vil jeg si at både Sovjetunionen og USA hadde skylden. Begge landene drev med opprustning mot hverandre, så fant Sovjetunionen en base som virkelig satte press på USA i Cuba, samtidig som at Sovjetunionen var truet av våpnene i Tyrkia. Også tok et kommunistisk regime styre i Cuba og USA gikk inn for å hjelpe til å fjerne det kommunistiske styret, som var en alliert av Sovjetunionen. 

Hvorfor sees konflikten/krigen som en del av den kalde krigen?
Det er fordi at etter 2. verdenskrig satte USA i gang med kampanjer for å forhindre at kommunismen spredde seg. Samtidig som at Sovjetunionen var i gang med å spre kommunismen til andre land. Opprustningen deres var heller ikke bare trusler mot hverandre, men det var en maktkamp og en trussel mot hele verden. 

Avkolonisering:  
Hva er en koloni? Kolonisering?
En koloni er en del av et land som er blitt tatt over av et annet land. F.Eks. øyer i Asia og deler av Afrika.

Hvilke land hadde kolonier etter 2. verdenskrig?
Etter andre verdenskrig var det mange europeiske land som hadde kolonier, det var blant annet Frankrike, Storbritannia, Portugal, Italia, m.f.

Hva menes med avkolonisering?
Det betyr at hvis et land er en koloni, så trekker kolonimakten seg ut av landet og de får selvstendighet fra kolonimakten.

Hva var årsakene til avkoloniseringen og hvordan foregikk det?
Årsakene var blant annet misnøye i koloniene. De ville ha et selvstendig land og ikke være under et annet land sitt styre, da kunne de også velge sitt eget styre og ha egne partier. I noen land foregikk det ganske rolig for seg og kolonimaktene trakk seg ut etter demonstrasjoner og protester mot styre, men i andre land så var det krig mellom kolonimakten og folket. I de britiske koloniene gikk det relativt fredelig for seg, men i de belgiske koloniene i Kongo ble det en blodig krig mellom den belgiske regjeringen og folket i kolonien, fordi at Belgia ikke ville gi fra seg kolonien.

Hvilke virkninger har koloniseringen hatt for landene som ble selvstendige?
I de franske koloniene hang dannelsen igjen en stund, byene ble værende slik som da franskmennene hadde bygd dem, men de tydelige tegnene ble fjernet, som statuer. De snakker enda fransk i koloniene, så språket ble gjennværende i landene. Et eksempel på et land hvor de snakker fransk enda er Senegal. I land som Sør-Afrika beholdt de styremåten med et folkevalgt styre og forskjellige partier, noen av de nye skikkene ble værende igjen.

Fortell om ett av områdene som ble avkolonisert: Hvilket land hadde det som sin koloni? Hvor lenge? Hvordan foregikk avkoloniseringen? Hvordan går det med landet i dag?
India var et av landene som ble avkolonisert. De var en del av det britiske imperiet og var det første landet som fikk sin frihet i fra kolonimakten. India var en koloni i perioden 1858–1947, da var både India og Pakistan et samlet land. Avkoloniseringen begynte med Mahatma Ghandi, han var en frihetsforkjemper som kjempet for Indias frihet. Hans metoder var ikke voldelige, så de besto av fredelige og våpenfrie demonstrasjoner, han brukte bare ord som sitt våpen. Etter at kolonimaktene trakk seg ut ble India og Pakistan to forskjellige land, religiøse sammenstøt tok livet av mange mennesker som bodde på "feil" side av grensene. I dag er India et selvstendig land som sammarbeider med England. Pakistan har ikke noe tydelig sammarbeid med England i dag, og det har vært borgerkrig i landet etter avkoloniseringen og splittelsen fra India.

Kilde:
Tidslinjer 2, Grimnes, Øhren, Eriksen, Wiig, Ertresvag, Eliassen og Skovholt. H. Aschehough & Co (2008)
Avkolonisering (20 min dokumentar BBC: Folkets århundre)

1 kommentar:

  1. Jeg tror kong Leopold var ute av bildet under avkoloniseringen av Kongo? Sør-Afrika er et spesielt tilfelle så se litt nørmere på det.

    SvarSlett