mandag 2. mars 2015

Norsk innvandringshistorie

Helt fram til 1970-tallet hadde Norge vært et heterogent land, men fra 1970 forandret det seg. Norge skulle fra nå av være et flerkulturelt land. Det finnes flere årsaker til at Norge ble et flerkulturelt samfunn og de har vært med på å forandre landet helt fram til i dag. Av mange har jeg valgt to hovedårsaker som førte til innvandring og et flerkulturelt land.

En årsak til at Norge ble et flerkulturelt land er at landet trengte arbeidskraft. Derfor begynte arbeidsinnvandringen, hovedsakelig i fra Pakistan i perioden 1970-1975, men også fra blant annet Tyrkia, Polen og Marokko. På et tidspunkt begynte økonomien å synke igjen og da kom innvandringsstoppen i 1975. Det var fordi at de ikke klarte å finne hus og arbeid til alle arbeiderne som kom. Innvandringen stoppet ikke for det, på grunn av familiegjenforeninger, de som hadde fått oppholdtillatelse fikk familien sin til Norge også. 
Når Berlinmuren falt så kom det polakker, i 1990 kom det kvoter som fikk 3 måneders arbeid. Polakkene jobbet blant annet som jordbærplukkere, selv om de hadde høy utdanning, men i dag har de bedre jobber. EØS-avtalen åpnet også for mer frihet mellom landegrensene. Da ble innvandringsstoppen fjernet. I dag er arbeidsinnvandringen styrt av behov for arbeidskraft, selektivt utvalg. 

Den andre årsaken er flyktninger som kom til Norge på grunn av krig. Flyktningene kom i perioden 1975-2000 og kom fra Bosnia, Kosovo, Albania og Vietnam (I følge dokumentaren Det nye landet). De kom på grunn av krig, vietnamesere ble plukket opp av norske båter og brakt i sikkerhet. Mange av de som flyktet på sjøen døde i forsøket. De kom også på grunn av maktskifte i landene som satte de som var motstandere av det nye regime i fare. 

Hvordan har utviklingen i fra 1970-tallet til i dag vært når det gjelder innvandring, integrering og rasisme? Er situasjonen blitt bedre, verre eller uforandret?
I begynnelsen når innvandringen begynte var det blandede reaksjoner hvor noen var skeptiske og andre var mer åpne for forandringer. I løpet av årene har de møtt motstand som rasisme og fremmedfrykt, de har blitt behandlet dårlig og blitt sett ned på. Det har gått så langt at blant annet en gutt som het Benjamin Hermansen ble drept av rasister. Det har forbedret seg en del fram til i dag. Nå er Norge et flerkulturelt samfunn, allikevel har det vært hendelser som gjør at det kan virke som om rasismen er på vei tilbake mot forskjellige folkegrupper. Det har blitt gjennomført blant annet to aksjoner som allikevel viser at det er et ganske samlet folk mot rasismen og undertrykkelsen av minoriteter, muslimer som slo ring omkring synagogen i Oslo og nordmenn som slo ring om moskeen. 

Kilder:
http://nyhederne.tv2.dk/udland/2015-02-28-nordmaend-danner-ring-om-moske-i-solidaritet
http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2015/02/21/0221194019.htm
Relevante sider i Tidslinjer 2: Kapittel 21 (s.416-417)
Dokumentar: Det nye landet - Norsk innvandringshistorie
 (2010)


søndag 1. mars 2015

Slutten på den kalde krigen

Hvem var Ronald Reagen og Mikael Gorbatsjov?
Reagen var USA sin president i perioden 1980 og utover og Mikael Gorbatsjov var Sovetunionen sin president. Begge var viktige personer for endelsen av den kalde krigen og Berlin murens fall.

Hvorfor ble Berlin muren revet?
Berlin muren ble revet fordi at Sovjetunionen fikk en ny president, han sa gjør hva dere vil, dere skal få velge om dere vil være kommunister og under Sovjets styre. Det var også misnøye i Vest-Berlin, generelt vest-Tyskland, og når Sovjetunionen ikke lenger støttet DDR-styret i vest-Berlin så tok folket over og rev ned muren mellom øst og vest.

Hvorfor ble det slutt på kommunismen i øst Europa?
Det var fordi at Garbatsjov sa at vi skal endre vårt samfunn, bli mer åpne, demokratiske og ha en økonomisk reform. Han sa at landene kunne velge, for Sovjet skulle ikke lenger hjelpe med støtte til kommunistiske land.

Hvorfor gikk Sovjetunionen i oppløsning?
Det er fordi at når Sovjetunionen ikke lenger støtte de kommunistiske landene, ble det mye opprør mot kommunismen, de ga også fra seg flere land slik at de skulle få sin frihet. Ga halvøya Krim til Ukraina som en gave også. Sovjetunionen sank med kommunismens fall.

Når og hvorfor tok den kalde krigen slutt? (ER den kalde krigen egentlig over?)
Den kalde krigen tok slutt når Gorbatsjov kom til styre i Sovjetunionen og når han trakk tilbake støtten til kommunistiske land og ga dem rett til å bestemme selv hva slags situasjon de ville ha. Historien sier at den kalde krigen endte med murens fall og Gorbatsjov til regjeringen, men i dag er det enda et anstrengt forhold mellom USA og Russland, nå når Russland bryter lover og tar tilbake "gaven" til Ukraina, halvøya Krim og de har enda atomvåpen som kan gjøre stor skade.

Ekstraoppgave for de som sikter mot over middels karakter:
Historikerne har ulike syn på hvem som har skylden for Den kalde krigen. Disse synene kan deles inn i tre retninger: tradisjonalister, revisjonister og postrevisjonister. (s.326-327) Forklar kort forskjellen på de tre og drøft hvorfor historikerne har ment ulikt om dette. (ca en halv side)

Tradisjonalister: Det var de vanligste historikerne under den kalde krigen og de ga Sovjetunionen skylden for den kalde krigen, i mens USA måtte ta oppgaven med å stoppe Sovjetunionens ekspansjon i Øst-Europa. Kampen var ideologisk og nødvendig for frihet, demokrati og menneskerettigheter mot Sovjetunionens kommunisme og verdensrevolusjon. 
Revisjonister: De var mer kritiske til USA og kom som en reaksjon på tradisjonalistenes syn. De så kritisk på at USA hadde gått inn i så mange land og at de med all deres økonomiske støtte prøvde å fremme kapitalismen. Med tanke på Sovjetunionen hadde blitt utsatt for vestlige angrep mente de at Sovjet fikk en trygghet av våpnene. 
Post-Revisjonisme: Det er de som mente at begge land var gjensidig skyldige i den kalde krigen. Begge landene var skeptiske på hverandre og dermed utgjorde de begge en trussel mot hverandre og det skapte konflikter. De mente at det var en ideologisk konflikt, men ville få frem forskjellige syn og motforestillinger. 
Det har vært delte syn på hvem som har skylden for den kalde krigen og slik er det enda. På grunn av den intense stemningen mellom landene har det ikke vært så lett å få tak i kilder for historikerne, spesielt kilder i fra Sovjetunionen. Historikere i fra sovjetisk og øst-europeiske land har kommet fram og sagt at Stalin hadde mye av skylden, men at det ikke fantes bevis på utsagnene. Også at vesteuropeiske land var med på å dra inn USA i krigen ved bindene kontrakter og ønsker om økonomisk bistand. 

Kilde:
Tidslinjer 2, Grimnes, Øhren, Eriksen, Wiig, Ertresvaag, Eliassen og Skovholt, H. Aschehough & Co. (2008)

Konflikter og avkolonisering etter 2. verdenskrig

Cuba:


Hvorfor brøt konflikten/krigen ut?
Cuba krisen brøt ut pga. terrorbalanse og krigsfrykt. Både USA og Sovjetunionen forbedret våpnene sine. Det var også fordi at Fidel Castro gjennomførte en revolusjon på Cuba, han støttet kommunismen og da trådde USA inn med økonomiske straffetiltak og støtte til motstanderne av kommunismen og det nye regime.

Hvordan endte det?
USA hadde atomvåpen i Tyrkia rettet mot Sovjet og Sovjet på Cuba rettet mot USA, etter tretten dager med trusler mot hverandre forlangte Kennedy at Sovjet fjernet sine atomvåpen fra Cuba og da gjorde USA det samme. Det endte uten en atomkrig. 

Hvem sin skyld var det at konflikten/krigen oppstod?
Egentlig vil jeg si at både Sovjetunionen og USA hadde skylden. Begge landene drev med opprustning mot hverandre, så fant Sovjetunionen en base som virkelig satte press på USA i Cuba, samtidig som at Sovjetunionen var truet av våpnene i Tyrkia. Også tok et kommunistisk regime styre i Cuba og USA gikk inn for å hjelpe til å fjerne det kommunistiske styret, som var en alliert av Sovjetunionen. 

Hvorfor sees konflikten/krigen som en del av den kalde krigen?
Det er fordi at etter 2. verdenskrig satte USA i gang med kampanjer for å forhindre at kommunismen spredde seg. Samtidig som at Sovjetunionen var i gang med å spre kommunismen til andre land. Opprustningen deres var heller ikke bare trusler mot hverandre, men det var en maktkamp og en trussel mot hele verden. 

Avkolonisering:  
Hva er en koloni? Kolonisering?
En koloni er en del av et land som er blitt tatt over av et annet land. F.Eks. øyer i Asia og deler av Afrika.

Hvilke land hadde kolonier etter 2. verdenskrig?
Etter andre verdenskrig var det mange europeiske land som hadde kolonier, det var blant annet Frankrike, Storbritannia, Portugal, Italia, m.f.

Hva menes med avkolonisering?
Det betyr at hvis et land er en koloni, så trekker kolonimakten seg ut av landet og de får selvstendighet fra kolonimakten.

Hva var årsakene til avkoloniseringen og hvordan foregikk det?
Årsakene var blant annet misnøye i koloniene. De ville ha et selvstendig land og ikke være under et annet land sitt styre, da kunne de også velge sitt eget styre og ha egne partier. I noen land foregikk det ganske rolig for seg og kolonimaktene trakk seg ut etter demonstrasjoner og protester mot styre, men i andre land så var det krig mellom kolonimakten og folket. I de britiske koloniene gikk det relativt fredelig for seg, men i de belgiske koloniene i Kongo ble det en blodig krig mellom den belgiske regjeringen og folket i kolonien, fordi at Belgia ikke ville gi fra seg kolonien.

Hvilke virkninger har koloniseringen hatt for landene som ble selvstendige?
I de franske koloniene hang dannelsen igjen en stund, byene ble værende slik som da franskmennene hadde bygd dem, men de tydelige tegnene ble fjernet, som statuer. De snakker enda fransk i koloniene, så språket ble gjennværende i landene. Et eksempel på et land hvor de snakker fransk enda er Senegal. I land som Sør-Afrika beholdt de styremåten med et folkevalgt styre og forskjellige partier, noen av de nye skikkene ble værende igjen.

Fortell om ett av områdene som ble avkolonisert: Hvilket land hadde det som sin koloni? Hvor lenge? Hvordan foregikk avkoloniseringen? Hvordan går det med landet i dag?
India var et av landene som ble avkolonisert. De var en del av det britiske imperiet og var det første landet som fikk sin frihet i fra kolonimakten. India var en koloni i perioden 1858–1947, da var både India og Pakistan et samlet land. Avkoloniseringen begynte med Mahatma Ghandi, han var en frihetsforkjemper som kjempet for Indias frihet. Hans metoder var ikke voldelige, så de besto av fredelige og våpenfrie demonstrasjoner, han brukte bare ord som sitt våpen. Etter at kolonimaktene trakk seg ut ble India og Pakistan to forskjellige land, religiøse sammenstøt tok livet av mange mennesker som bodde på "feil" side av grensene. I dag er India et selvstendig land som sammarbeider med England. Pakistan har ikke noe tydelig sammarbeid med England i dag, og det har vært borgerkrig i landet etter avkoloniseringen og splittelsen fra India.

Kilde:
Tidslinjer 2, Grimnes, Øhren, Eriksen, Wiig, Ertresvag, Eliassen og Skovholt. H. Aschehough & Co (2008)
Avkolonisering (20 min dokumentar BBC: Folkets århundre)