torsdag 28. august 2014

Lekse til 1. September: Skuddene i Sarajevo

Hva var "Skuddene i Sarajevo"? og hva har det med 1. Verdenskrig å gjøre?

Skuddene i Sarajevo var begynnelsen på første verdenskrig og det som skjedde var at... Serbia hadde tidligere hatt Bosnia under sin kontroll, enda hadde de bosniske serberne lyst på at det skulle bli slik det var, de hatet altså Franz Ferdinand tronfølgeren fordi de hadde mistet Bosnia og flere deler av rike sitt. 


En gruppe som het "Den Sorte Hånd", ble sett på som frihetskjempere og terrorister, det kom an på hvor du kom i fra og hvem du støttet. De var Serbiske nasjonalister. Lederen deres ble kalt Apis, han hadde allerede planlagt flere attentat forsøk, men denne gangen lykkes han.
Gruppen fikk vite at hertugen skulle komme til Sarajevo den 28. Juni 1914, og planla at den daværende hertugen av Østerike-Ungarn, Franz Ferdinand skulle drepes. Gavrilo Princip, en ung student var den beste av skytterne blant de i gruppen og det ble bestemt at han skulle skyte hertugen. De andre var utstyrt med andre våpen som andre pistoler og granater.


Når Hertugen kom kjørende i vognen sin var første forsøk mislykket og en ble tatt til fange. Resten av gruppen gikk i skjul, og på ett tidspunkt gikk Gavrilo Princip av sted for å kjøpe seg mat. Sjåføren hertugens vogn kjørte inn i feil gate og de møtte på Gavrilo. Før de rakk å snu skjøt Gavrilo hertugen og traff også kona hans, deretter ble han fanget før han rakk å ta livet av seg. Når hendelsen ble kjent erklærte Østerike-Ungarn krig mot Serbia.



Så kommer verdenskrigen fordi at på den tiden hadde landene allianser med hverandre som sa at hvis ett land gikk i krig så måtte de allierte være med å hjelpe til. I dette tilfelle var Østerike-Ungarn alliert med Tyskland og Serbias allierte var Russland. Nå er både Russland og Tyskland med i krigen også, det betyr at deres allierte igjen måtte hjelpe til. Så Russland var igjen alliert med Frankrike og Storbritannia og slik fortsatte det til første verdenskrig var i gang.



Kilder:
"Days that shook the world - the assassination of Franz Ferdinand" av BBC (2003)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar